Product van de maand: de aardbei


FOODSTORIESIn een smaakvolle smoothie, op een heerlijke slagroomtaart, verwerkt in een zomerse salade of bij een zoete chocoladefontein: de aardbei kom je overal tegen. Het kleine, zoete en zomerse product is dan ook onweerstaanbaar! 
Maar er is vast vanalles dat je nog niet over dit lekkere stukje fruit weet. Zoals dat blijkt dat kinderen de aardbei spontaan aanwijzen als meest geliefkoosde fruitproduct in de winkelrekken. Tijd voor een aantal leerrijke weetjes over ‘jebbezen’!

  • De naam aardbei betekent zoveel als ‘bes die dicht bij de aarde groeit’. Dat van die aarde wordt duidelijk uit het woord zelf, en ‘bei’ komt van het Franse ‘baie’ (bes).
  • De stipjes die je op de aardbei ziet, zijn zaadjes. Daarom is een aardbei strikt genomen géén bes, want die dragen hun zaadjes aan de binnenkant. Aardbeien hebben gemiddeld 200 zaadjes aan de buitenkant.
  • Door de eeuwen heen was de aardbei vaak een symbool voor vruchtbaarheid. Je kan ze ook afgebeeld vinden in oude kathedralen of kerken, waar ze symbool staan voor perfectie en gerechtigheid. Een stukje fruit met een mooie betekenis, dus!
  • Aardbeien zitten boordevol vitamine C en bevatten amper calorieën. De ideale snack voor een gezonde voedingsroutine! Trouwens, door 8 aardbeien te eten neem je al meer vitamine C op dan wanneer je 1 sinaasappel opsmult.
  • De aardbei is niet alleen gezond, ze heeft ook een goed effect op jouw gebit. Haal een aardbei even over je tanden, dat helpt om vlekken te verwijderen.
  • Aardbeien worden nog altijd als lustopwekkend beschouwd. Vroeger kregen pas getrouwden een soep gemaakt van aardbeien, bernagie, dunne zure room en poedersuiker.
  • En om met een topper te eindigen: de grootste aardbei ooit gewogen, woog wel 231 gram en werd in 1983 in Kent, Engeland gekweekt door de heer G. Anderson. Kan jij beter?

Hoewel een aardbei op zich al heel goed smaakt, kan je ‘m ook in gerechten verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stukje duif met bosvruchten? Of een dessert met aardbei, zoals een mousse van aardbei met rode tapioca? En voor wie niet genoeg kan krijgen van de aardbei, probeer zeker eens deze aardbeienmousse met een krokantje van aardbei, rode macaron en daarbij nog een espuma van aardbei. Smakelijk! 

Related articlesWedstrijd


Win een OriGINario giftbox!Deelnemen


Schrijf je in op de nieuwsbrief!

inschrijven


Volg onsSchrijf je in op de nieuwsbrief!

inschrijven


Volg onsKoken 2.0 Het vervolgboek

  • Ter Duinen
  • Borgerhoff & Lamberigts - 2016

€ 59,95

Hotelschool Ter Duinen behoeft voor weinig chefs, hobbykoks en lekkerbekken nog tekst en uitleg. De school staat in Vlaanderen en ver daarbuiten hoog aangeschreven voor het opleiden van chefs-in-spé, niet in het minst omdat heel wat van hun oud-leerlingen een vermelding kregen in de Gault Millau en de Michelingids. Dat hun reputatie ook door een breed publiek gedragen wordt, bewees het succes van ‘Koken, het handboek’, het standaardwerk over koken dat in april 2014 verscheen.

Waar in ‘Koken, het handboek’ vooral basistechnieken en –bereidingen aan bod kwamen, biedt het vervolg een meer gespecialiseerd werkinstrument voor deprofessionele én de amauteurchef. Gebaseerd op de syllabus van het specialisatiejaar gastronomie verzamelt ‘Koken 2.0’ alle kennis over producten, kookmaterialen, geavanceerde kooktechnieken, dresseren en gastronomische recepten om zich volledig te kunnen professionaliseren in de wereld van het koken. ‘Koken 2.0’ onthult de geheimen van de gastronomie zoals dat nooit eerder gebeurde. Met meer dan 300 recepten, instructieve foto’s en tips om ook zonderprofessionele keuken thuis de meest innovatieve en verrassende gerechten te verzorgen.€ 59,95

Shop nu bij >

schrijf je in & blijf OP DE HOOGTE!


Ontvang als eerste de laatste nieuwtjes, promoties, wedstrijden & nog veel meer!


Bedankt om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief!


Nog meer up-to-date blijven?
Volg ons ook op facebook of twitter!