De vier creatieve chefs achter het boek Koken 2.0


FOODSTORIES



27 - 04 - 2016

Deze vier chefs - creatieve, gepassioneerde leraars op Hotelschool Ter Duinen – schreven mee aan het kookboek Koken 2.0. Wie zijn ze, wat drijft hen?

 




Michiel Rabaey: gepassioneerd door experimenten, nieuwe technieken en producten

Afgestudeerd op Ter Duinen in 1999

Functie: Michiel is leraar van de 7de jaren en volwassenenonderwijs

Als merken een nieuw product op de markt brengen, bellen ze naar mij. Behalve lesgeven, werk ik als demonstratiekok, foodconsultant en cateraar. Ik vind dat fantastisch om te mogen doen.

Roger Souvereyns, Geert Van Hecke en Eddie van Maele zijn de godfathers van de gastronomie in België. Zij zijn de grondlegger van de gastronomie in ons land en hebben het groot gemaakt. Ook voor Filip Claeys heb ik veel bewondering, net als voor de Spaanse chefs Oriol Castro van ‘Disfrutar’ (*) in Barcelona, Joan en Jordi Roca van ‘El Celler de Can Roca’ (***) in Girona en Andoni Luis Aduriz van ‘Mugaritz’ (**), omdat ik daar zelf stage gelopen heb. Wereldtoppers. De eerste dagen moet je poetsen op je knieën en als ze zien dat je gemotiveerd bent, mag je mee in de testkeuken werken. Op een dag sta je dan naast de chef mee borden door te geven.

Ik ben niet trendgevoelig. Vraag me dus niet naar de belangrijkste culinaire trend. Het product moet centraal staan.

Als North Sea Chef ben ik gek van alles uit de zee: vis en schaaldieren. Ook hou ik van alles wat in de lente groeit: de jonge scheuten, de primeurs.

Mijn favoriete snel recept? Mosselen in de microgolfoven met frieten uit de frituur. Fantastisch lekker.


Peter De Coster: leergierige en creatieve coach. Houdt de vinger aan de pols bij de experimentele, vernieuwende chefs.

Afgestudeerd op ter Groene Poorte (Brugge) in 1997

Functie: leraar 7de jaar Gastronomie Praktijk Keuken, Theorie en Warenkennis

Naast mijn werk als leraar geef ik kookworkshops, kookdemo’s, ben ik kok aan huis én vader van vier dochtertjes.

Ik heb veel bewondering voor Attilio Basso (**), de legendarische kok uit de gloriejaren van L'Ecailler du Palais Royal in Brussel en voor de beroemde Nederlandse sterrenchef Jonnie Boer ‘De Librije’ (***)

Duurzaam en gezond koken met respect voor de terroirkeuken zijn voor mij de belangrijkste trends van het ogenblik.

Mij kan je plezier doen met alles wat uit de Noordzee komt, met verse kruiden en met seizoensgroenten.

Worst met rodekool is mijn favoriete snel recept.


Vincent Deceuninck: chef met zeer sterke klassieke basis, focust op smaken en presentatie.

Afgestudeerd op Ter Duinen in 1997

Functie: leraar 7de jaar Gastronomie Praktijk Keuken, Theorie en Warenkennis

Kooklessen en een eigen traiteurszaak? Ik ben gepassioneerd door koken.

Ik hou van discipline in de keuken en op het bord.

Peter Goossens, ook een coxydien, is mijn grootste idool.


Dries Cloet: gek op de Franse keuken met wereldse invloeden. Initiatiefnemer.

Afgestudeerd op Ter Duinen in 1997

Ik hou van de klassieke keuken met moderne accenten, de Franse keuken met wereldse invloeden.

Naam: Dries Cloet
Afgestudeerd op TD in : 1997
Functie bij TD: leerkracht praktijk en theorie 7de jaar Gastronomie

De keuken induiken met mijn 3 kinderen, mijn werk als chef aan huis en als consulent bij Westtoer houden me bezig.

Mijn leermeesters Daniël Soete en Stefaan Ghys blijven mijn grootste inspiratiebronnen.

Elk dorp wordt een stukje wereld. Van overal kwamen invloeden in onze gastronomische keuken terecht. De beste elementen worden telkens behouden als aanvulling op onze eigen terroirproducten.
Alles is perfect als je van een beetje chaos houdt.

Nieuwpoortse garnaal, bulgur, dashi, Keiems bloempje en Poperings Keikoppenbier zijn mijn favoriete ingrediënten.

Mijn favoriete snel recept: Tom Kha Kai, een Thaise maaltijdsoep waar pit, zuur, zoet en zout mooi in balans zijn. Maar een goeie lekkere spaghetti kan me zeker ook altijd bekoren!







Wedstrijd


Win een OriGINario giftbox!



Deelnemen


Schrijf je in op de nieuwsbrief!

inschrijven


Volg ons



Schrijf je in op de nieuwsbrief!

inschrijven


Volg ons



Koken 2.0 Het vervolgboek

  • Ter Duinen
  • Borgerhoff & Lamberigts - 2016

€ 59,95

Hotelschool Ter Duinen behoeft voor weinig chefs, hobbykoks en lekkerbekken nog tekst en uitleg. De school staat in Vlaanderen en ver daarbuiten hoog aangeschreven voor het opleiden van chefs-in-spé, niet in het minst omdat heel wat van hun oud-leerlingen een vermelding kregen in de Gault Millau en de Michelingids. Dat hun reputatie ook door een breed publiek gedragen wordt, bewees het succes van ‘Koken, het handboek’, het standaardwerk over koken dat in april 2014 verscheen.

Waar in ‘Koken, het handboek’ vooral basistechnieken en –bereidingen aan bod kwamen, biedt het vervolg een meer gespecialiseerd werkinstrument voor deprofessionele én de amauteurchef. Gebaseerd op de syllabus van het specialisatiejaar gastronomie verzamelt ‘Koken 2.0’ alle kennis over producten, kookmaterialen, geavanceerde kooktechnieken, dresseren en gastronomische recepten om zich volledig te kunnen professionaliseren in de wereld van het koken. ‘Koken 2.0’ onthult de geheimen van de gastronomie zoals dat nooit eerder gebeurde. Met meer dan 300 recepten, instructieve foto’s en tips om ook zonderprofessionele keuken thuis de meest innovatieve en verrassende gerechten te verzorgen.



€ 59,95

Shop nu bij >

schrijf je in & blijf OP DE HOOGTE!


Ontvang als eerste de laatste nieuwtjes, promoties, wedstrijden & nog veel meer!


Bedankt om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief!


Nog meer up-to-date blijven?
Volg ons ook op facebook of twitter!